31/5/13

Νέα Συμφωνία της Ε.Ε. για την ενίσχυση των συνόρων της συμφωνίας Σένγκεν υπό την εποπτεία της Frontex

Νέα Συμφωνία της Ε.Ε. για την ενίσχυση των συνόρων της συμφωνίας Σένγκεν υπό την εποπτεία της Frontex
Επιτεύχθηκε συμφωνία στις Βρυξέλλες σχετικά με το πότε θα γίνονται προσωρινά έλεγχοι στα σύνορα μεταξύ των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης που ανήκουν στην συνθήκη Σένγκεν.

Η νέα συμφωνία θεσπίζει κοινούς κανόνες για την επαναφορά των ελέγχων σε εξαιρετικές περιστάσεις.
Επιτρέπει επίσης αιφνιδιαστικές επιθεωρήσεις ότι η εξασφάλιση των ελέγχων δεν θα επιβάλλονται παράνομα.
Η Σένγκεν επιτρέπει στους πολίτες της Ε.Ε. να μετακινούνται ελεύθερα χωρίς ελέγχους διαβατηρίων μεταξύ των 22 κρατών που υπέγραψαν.
Η τελευταία συμφωνία, που διαπραγματεύτηκε μεταξύ της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και τις κυβερνήσεις, θα τεθεί σε μια πλήρη συνεδρίαση του κοινοβουλίου για εξέταση τον Ιούνιο ή τον Ιούλιο.

Η νέα συμφωνία θεσπίζει ότι όταν μια χώρα αντιμετωπίζει μια σοβαρή απειλή για την ασφάλεια της μπορεί προσωρινά να επαναφέρει τους συνοριακούς ελέγχους.

Αναφορές λένε ότι αυτό θα μπορεί να γίνει για μέγιστη περίοδο δύο ετών, ανάλογα με το είδος του κινδύνου.

Σε περίπτωση τρομοκρατικής επίθεσης, η συμφωνία θα επιτρέπει να γίνονται συνοριακοί έλεγχοι  άμεσα για διάστημα μεταξύ 10 ημερών και δύο μηνών.

Ωστόσο, η συμφωνία καθιστά σαφές ότι η χρήση των ελέγχων θα πρέπει να είναι η τελευταία λύση.

Επιπλέον, τυχόν συστάσεις από μέρους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής θα πρέπει να εγκριθούν από τις κυβερνήσεις των μελών της Ε.Ε..

Η συμφωνία προβλέπει για τον οργανισμό των συνόρων της Ε.Ε., την Frontex, να μπορεί περιοδικά να εξετάζει πώς οι κανόνες εφαρμόζονται.
Η συμφωνία προβλέπει για τον οργανισμό των συνόρων της Ε.Ε., την Frontex, να μπορεί περιοδικά να εξετάζει πώς οι κανόνες εφαρμόζονται.

«Σημαντικό επίτευγμα»


Η Αντιπρόεδρος της Προοδευτικής Συμμαχίας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών, Sylvie Guillaume, καλωσόρισε το νέο μέτρο.

"Αυτή η πολυαναμενόμενη απόφαση είναι ένα σημαντικό επίτευγμα που θα αποτρέψει οποιαδήποτε μελλοντική επαναφορά των συνοριακών ελέγχων για πολιτικούς σκοπούς", είπε.

Η εισροή των μεταναστών της Βόρειας Αφρικής προκάλεσε εντάσεις μεταξύ της Γαλλίας και της Ιταλίας το 2011, οδηγώντας τη Γαλλία να εμποδίσει τους μετανάστες που έφθαναν με τρένο από την Ιταλία.

Και οι δύο χώρες ζήτησαν περισσότερες εξουσίες για να επαναφέρουν προσωρινά τους ελέγχους στα σύνορα.

Επίσης το 2011, η Δανία - ένα άλλο μέλος του χώρου της Σένγκεν - εν συντομία επανέφερε τους συνοριακούς ελέγχους στα Γερμανικά σύνορα.

Διπλωματικές πηγές που αναφέρονται από το Ισπανικό πρακτορείο ειδήσεων EFE, είπε μια μαζική εισροή μεταναστών δεν θα πρέπει να θεωρηθεί ως σοβαρή απειλή στο πλαίσιο της συμφωνίας, αλλά η Frontex θα μπορούσε να το λάβει υπόψη όταν αποφασίζει να συστήσει το κλείσιμο των συνόρων.

"Αυτή η συμφωνία είναι μεγάλη είδηση ​​για την ενίσχυση της ελεύθερης κυκλοφορίας των πολιτών μας", δήλωσε η κ. Guillaume.

Συμφωνία του Σένγκεν

Συμφωνία του Σένγκεν


Τον Ιούνιο του 1985, οι ηγέτες από τη Γερμανία, τη Γαλλία, το Λουξεμβούργο, το Βέλγιο και τις Κάτω Χώρες συναντήθηκαν στο Schengen του Λουξεμβούργου, και συμφώνησαν την σταδιακή κατάργηση των ελέγχων στα κοινά τους σύνορα.
Η πλήρης Σύμβαση τέθηκε σε ισχύ μια δεκαετία αργότερα, στην οποία συμμετείχαν και η Ιταλία, η Ισπανία, η Πορτογαλία και η Ελλάδα.
Δημιουργήθηκαν ενιαία εξωτερικά σύνορα, εναρμονισμένα με ορισμένους κανόνες για το άσυλο και τις θεωρήσεις, την ενίσχυση της αστυνομικής και δικαστικής συνεργασίας και καθιερώθηκε η κοινή βάση δεδομένων πληροφοριών.
Η Δημοκρατία της Ιρλανδίας και του Ηνωμένου Βασιλείου συνεργάζονται σε ορισμένες πτυχές της Σένγκεν, αλλά οι έλεγχοι στα σύνορα ακόμα διατηρούνται.
Η Αυστρία προσχώρησε στην συμφωνία, το 1997, και ακολούθησαν οι Σκανδιναβικές χώρες το 2000. Εννέα νέα κράτη μέλη της Ε.Ε. ενσωματώθηκαν το 2007 και η Ελβετία το 2008.

πηγή: bbc.co.uk

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για να αποφευχθούν περιπτώσεις εμφάνισης υβριστικών σχολίων ή άλλων ποινικά κολάσιμων πράξεων, όλα τα σχόλια πριν δημοσιευτούν ελέγχονται. Παρακαλούμε μην αποστέλλετε πληροφορίες άχρηστες προς τη λειτουργία του συγκεκριμένου blog.
Τα μηνύματα είναι προσωπικές απόψεις των αποστολέων και σε καμία περίπτωση δεν εκφράζουν τους δημιουργούς ή διαχειριστές της συγκεκριμένης σελίδας.

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.