Η κ. Λαγκάρντ εξήρε την επίτευξη των στόχων για το 2013, αλλά προειδοποίησε ότι αυτή δεν θα πρέπει να οδηγήσει σε χαλάρωση και μείωση φόρων.
Το Εκτελεστικό Συμβούλιο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, ενέκρινε χθες την εκταμίευση της δόσης των 1,8 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα. Επικρίσεις από τους εκπροσώπους των μη ευρωπαϊκών χωρών.
Στη διάρκεια της τρίωρης συνεδρίασης η Κριστίν Λαγκάρντ μετέφερε τη δυσφορία που επικρατεί στο Ταμείο για την καθυστέρηση που παρατηρείται σε ό,τι αφορά τον ορθολογισμό του δημοσίου και την αποτελεσματικότητα στη συλλογή φόρων, ενώ ζήτησε ταχεία προώθηση των ιδιωτικοποιήσεων και απελευθέρωση όλων των επαγγελμάτων.
Η γενική διευθύντρια του Ταμείου τόνισε ότι "η ελληνική κυβέρνηση έχει δεσμευθεί να σημειώσει ταχεία πρόοδο στην εφαρμογή διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων που θα ενισχύσουν την παραγωγικότητα και θα βελτιώσουν τη λειτουργία του δημόσιου τομέα και της φορολογικής διοίκησης". Στο πλαίσιο αυτό ζήτησε ευθέως την "επιχειρησιακή ανεξαρτησία" του φοροεισπρακτικού μηχανισμού αλλά και την "πιο δίκαια κατανομή των βαρών" που προκύπτουν από τη δημοσιονομική προσαρμογή.
Η κα Λαγκάρντ εξήρε την επίτευξη των στόχων για το 2013, αλλά προειδοποίησε ότι αυτή δεν θα πρέπει να οδηγήσει σε χαλάρωση και μείωση φόρων. Ο εκπρόσωπος της Βραζιλίας για πρώτη φορά μετά από καιρό δεν απείχε, αλλά, από την άλλη, δυσάρεστη έκπληξη αποτέλεσε η επιλογή του εκπροσώπου της Σαουδικής Αραβίας να απόσχει λόγω της αντίθεσής του με τον σχεδιασμό του προγράμματος. Σε κάθε περίπτωση, οι εκπρόσωποι των μη ευρωπαϊκών χωρών ήταν για άλλη μια φορά επικριτικοί.
Κριτική στο καθυστερημένο «κούρεμα»
Η συνεδρίαση του Εκτελεστικού Συμβουλίου διήρκεσε σχεδόν τρεις ώρες και στη διάρκειά της εξετάσθηκαν τρεις εκθέσεις για την Ελλάδα: αυτή της περιοδικής τριμηνιαίας αξιολόγησης, αυτή της ανάλυσης της κατάστασης της οικονομίας που γίνεται για όλες τις χώρες κάθε ένα ή δυο χρόνια (article IV review), όπως και αυτή της αποτίμησης των αποτυχιών του πρώτου προγράμματος. Η τελευταία επισημαίνει τα λάθη που έγιναν στο πρώτο πρόγραμμα το οποίο "δεν ήταν αξιόπιστο" καθώς, πρώτον, δεν υπήρξε έγκαιρα "κούρεμα" λόγω της αντίθεσης των Ευρωπαίων αλλά και της τότε ελληνικής κυβέρνησης, και, δεύτερον, βασίστηκε σε εσφαλμένες μακροοικονομικές προβλέψεις σχετικά με τη δυνατότητα του ελληνικού δημοσίου να υλοποιήσει όσα απαιτούσε το πρόγραμμα.
Το ΔΝΤ έχει επανειλημμένα καταστήσει σαφή την αναγκαιότητα ενός νέου "κουρέματος" του χρέους προς τον επίσημο τομέα (OSI), δηλαδή των δανείων από τις χώρες της ευρωζώνης και το EFSF, όπως και των ομολόγων που έχει στην κατοχή της η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, αν και δεν δέχεται να υποστούν απομείωση τα ποσά που έχει δώσει το ίδιο το ΔΝΤ.
Γερμανικές επιφυλάξεις
Στις διεργασίες εντός του ΔΝΤ η γερμανική κυβέρνηση εμφανίζεται συγκρατημένη και αποφεύγει να συνταχθεί με τις σκέψεις για "κούρεμα" του επίσημου τομέα. Πάντως, εμμέσως πλην σαφώς από το Ταμείο διαμηνύεται σε όλα τα επίπεδα ότι, υπό την προϋπόθεση ότι η Ελλάδα θα αποδείξει έμπρακτα αποτελεσματικότητα στην εφαρμογή των συμφωνηθέντων, θα πρέπει να ληφθούν σχετικές αποφάσεις μετά τις γερμανικές εκλογές του Σεπτεμβρίου, και σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις αυτό θα συμβεί τον Απρίλιο του 2014.
Κλιμάκιο του ΔΝΤ θα μεταβεί μεθαύριο στην Αθήνα στο πλαίσιο της νέας αξιολόγησης από την Τρόικα σε μια φάση όπου στο Ταμείο παρακολουθούν με ιδιαίτερη προσοχή τη διαδικασία σύνταξης και στην πορεία κατάθεσης και υπερψήφισης του νέου φορολογικού νομοσχεδίου. Ο επικεφαλής της αποστολής Πόουλ Τόμσεν, θα ακολουθήσει μια εβδομάδα αργότερα.
Αθανάσιος Έλλις, Ουάσιγκτον
Υπεύθ. Σύνταξης: Σταμάτης Ασημένιος
πηγή: www.dw.de
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Για να αποφευχθούν περιπτώσεις εμφάνισης υβριστικών σχολίων ή άλλων ποινικά κολάσιμων πράξεων, όλα τα σχόλια πριν δημοσιευτούν ελέγχονται. Παρακαλούμε μην αποστέλλετε πληροφορίες άχρηστες προς τη λειτουργία του συγκεκριμένου blog.
Τα μηνύματα είναι προσωπικές απόψεις των αποστολέων και σε καμία περίπτωση δεν εκφράζουν τους δημιουργούς ή διαχειριστές της συγκεκριμένης σελίδας.
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.