2/4/15

Η Κίνα κατασκευάζει «Σινικό Τείχος», στη μέση της θάλασσας

Η Κίνα κατασκευάζει τεχνητά νησιά.


Η Κίνα κατασκευάζει «Σινικό Τείχος», στη μέση της θάλασσας


Το «μεγάλο τείχος της άμμου» στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας.


Τα εγγειοβελτιωτικά έργα και η κατασκευή ενός "μεγάλου τείχους άμμου" στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας, οδηγούν σε «σοβαρά ερωτήματα» σχετικά με τις προθέσεις της Κίνας δήλωσε ο Ναύαρχος Harris, Διοικητής του Στόλου του Ειρηνικού των ΗΠΑ.

Συγκεκριμένα είπε, ότι με την άντληση άμμου στους κοραλλιογενείς υφάλους, η Κίνα έχει δημιουργήσει πάνω από 4 τετραγωνικά χιλιόμετρα, από τεχνητή ξηρά.

Η Κίνα έχει αλληλεπικαλυπτόμενες διεκδικήσεις με τους γείτονες της στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας. Είναι ανακτημένη γη σε διαφιλονικούμενα ύδατα - κάτι που είπε πέρυσι ήταν «απολύτως δικαιολογημένο», καθώς είχε την "κυριαρχία" πάνω σε αυτή την περιοχή.

Τους τελευταίους μήνες έχουν προκύψει εικόνες που προέρχονται από κινεζικές κατασκευές στους υφάλους στα Νησιά Spratly με την δημιουργία τεχνητών νησιών με εγκαταστάσεις που θα μπορούσαν ενδεχομένως να προορίζονται για στρατιωτική χρήση, συμπεριλαμβανομένης μιας εναέριας γραμμής.

Πολλά κράτη, όπως το Βιετνάμ, οι Φιλιππίνες και η Ταϊβάν, διεκδικούν επίσης την κυριότητα του εδάφους στα Νησιά Spratly.

Ο Ναύαρχος Harris περιγράφει τα εγγειοβελτιωτικά έργα της Κίνας, ως «άνευ προηγουμένου».


Η Κίνα κατασκευάζει «Σινικό Τείχος», στη μέση της θάλασσας
«Η Κίνα κατασκευάζει τεχνητά νησιά αντλώντας άμμο από τους ζωντανούς κοραλλιογενείς υφάλους - μερικοί από αυτούς είναι βυθισμένοι -  φτιάχνοντας πάνω τους διαδρόμους με τσιμέντο.  Η Κίνα έχει πλέον κατασκευάσει πάνω από 4 τετραγωνικά χιλιόμετρα (1,5 τετραγωνικά μίλια), από τεχνητές ξηρές», είπε. «Η Κίνα κατασκευάζει ένα Σινικό Τείχος άμμου, με λάσπη και μπουλντόζες κατά τη διάρκεια αυτών των μηνών».

Είπε ότι «λαμβάνοντας υπόψη το "σχεδιο" της Κίνας, των προκλητικών ενεργειών προς μικρότερα αιτούντα κράτη» στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας, το πεδίο εφαρμογής των κατασκευών, εγείρει «σοβαρά ερωτήματα σχετικά με τις κινεζικές προθέσεις».

Οι εδαφικές διεκδικήσεις στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας έχουν κλιμακωθεί τα τελευταία χρόνια, με αύξηση των περιφερειακών εντάσεων.

Οι Φιλιππίνες έχουν καταθέσει προσφυγή στο Διαρκές Διαιτητικό Δικαστήριο του ΟΗΕ - αλλά η Κίνα λέει ότι δεν θα συνεργαστεί με αυτή την περίπτωση. Στο Βιετνάμ, αντι-κινεζική βία ξέσπασε το περασμένο έτος όταν η Κίνα μετέφερε μια εξέδρα γεώτρησης πετρελαίου στα αμφισβητούμενα ύδατα των Νήσων Paracel.

Πέρυσι, απαντώντας σε ρεπορτάζ του BBC σχετικά με την υπόθεση, η εκπρόσωπος του υπουργείου εξωτερικών της Κίνας, Hua Chunying, για τις εν λόγω πράξεις της Κίνας στα Νησιά Spratly, είπε ότι είναι «εξ ολοκλήρου στην κυριαρχία της Κίνας και είναι απόλυτα δικαιολογημένες».
Ερωτηθείς εάν η κατασκευές ήταν για εμπορική ή στρατιωτική χρήση, η κα Hua απάντησε ότι ήταν «κυρίως για το σκοπό της βελτίωσης των συνθηκών εργασίας και των συνθηκών διαβίωσης των ανθρώπων που σταθμεύουν στα νησιά αυτά».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για να αποφευχθούν περιπτώσεις εμφάνισης υβριστικών σχολίων ή άλλων ποινικά κολάσιμων πράξεων, όλα τα σχόλια πριν δημοσιευτούν ελέγχονται. Παρακαλούμε μην αποστέλλετε πληροφορίες άχρηστες προς τη λειτουργία του συγκεκριμένου blog.
Τα μηνύματα είναι προσωπικές απόψεις των αποστολέων και σε καμία περίπτωση δεν εκφράζουν τους δημιουργούς ή διαχειριστές της συγκεκριμένης σελίδας.

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.