Μαζική «εισβολή» μεταναστών, που θα μετατρέψει τον Εβρο σε... Λαμπεντούζα.
Μαζική «εισβολή» μεταναστών, που θα μετατρέψει τον Εβρο σε... Λαμπεντούζα, περιμένουν το καλοκαίρι οι αστυνομικές αρχές της περιοχής κάνοντας λόγο για τεράστια «γκρουπ» μεταναστών και προσφύγων, που θα είναι αδύνατο να αναχαιτιστούν.
Στελέχη της ΕΛΑΣ επισημαίνουν πως μόλις πέσει η στάθμη του νερού στον Εβρο αναμένονται ομάδες μεταναστών, που μπορεί να ξεπερνούν και τα 200 άτομα η καθεμία, ενώ εικάζεται πως σε καθημερινή βάση ενδέχεται να διέρχονται από την εν λόγω περιοχή 500 με 600 μετανάστες.
Μάλιστα, ιδιαίτερα ανησυχητικό είναι το στοιχείο πως ανώτατα στελέχη της ΕΛΑΣ εκφράζουν φόβους πως το καλοκαίρι τα κυκλώματα διακίνησης είναι πιθανό να μειώσουν σημαντικά τα «δρομολόγια» προς το ιταλικό νησάκι Λαμπεντούζα, έναν από τους γνωστότερους προορισμούς των δουλεμπόρων και να στραφούν προς τον Εβρο. Αυτό, όπως εξηγούν, μπορεί να συμβεί, γιατί θεωρείται πιο ασφαλές και οικονομικότερο δρομολόγιο, ενώ η γεωγραφική θέση του Εβρου «εξυπηρετεί» περισσότερες εθνικότητες μεταναστών.
Δεκάδες γκρουπ καθημερινά.
Στέλεχος της ΕΛΑΣ αναφέρει χαρακτηριστικά πως τα πιθανά σενάρια είναι δύο. Σύμφωνα με το πρώτο από αυτά, ενδέχεται να περνάνε από την Τουρκία στην Ελλάδα, μέσω του ποταμού Εβρου, τεράστιες ομάδες μεταναστών, που μπορεί να φτάνουν και τα 150 – 200 άτομα ή ακόμη και περισσότερα. Το δεύτερο σενάριο «λέει» πως τα κυκλώματα θα επιχειρούν να «περάσουν» στην Ελλάδα σε ημερήσια βάση 15 – 20 ομάδες, οι περισσότερες από τις οποίες θα επιχειρούν να διασχίσουν ταυτόχρονα το ποτάμι από διαφορετικά σημεία. Αστυνομικοί με χρόνια εμπειρίας στην περιοχή του Εβρου εξηγούν πως μόνο από το ποτάμι ενδέχεται να διέρχονται το καλοκαίρι 500 με 600 μετανάστες, ενώ ο Εβρος μαζί με τα νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου μπορεί να δέχονται σε καθημερινή βάση συνολικά 1.200 με 1.300 άτομα.
«Είναι αποφασισμένοι!».
«Τα προηγούμενα χρόνια είχαμε ζήσει παρόμοιες καταστάσεις στον Εβρο, όταν οι μετανάστες περνούσαν στο ελληνικό έδαφος σωρηδόν και τίποτα δε τους σταματούσε. Πιστεύουμε ότι η κατάσταση τώρα μπορεί να είναι ακόμη χειρότερη. Και αυτό γιατί τώρα στην Τουρκία βρίσκονται εκατομμύρια μετανάστες, οι οποίοι περιμένουν να περάσουν στην Ευρώπη. Μόνον οι Σύριοι είναι πάνω από 1,5 εκατομμύριο, ενώ περίπου 2,5 εκατομμύρια είναι οι μετανάστες άλλων εθνικοτήτων. Οι άνθρωποι αυτοί είναι αποφασισμένοι να περάσουν στη χώρα μας», εξηγεί ανώτατο στέλεχος της Αστυνομίας. Υπενθυμίζεται ότι το 2010 είχαν συλληφθεί στον Εβρο 47.000 μετανάστες, το 2011 οι συλλήψεις αυξήθηκαν σε περίπου 55.000 και το 2012 ήταν περίπου 30.000.
Φτηνά εισιτήρια για Κωνσταντινούπολη.
Αξιωματικός εξηγεί πως, εάν ανοίξει και πάλι η «πόρτα» στον Εβρο, θα είναι πολύ δύσκολο να ελεγχθεί η κατάσταση. «Τα κυκλώματα βρίσκονται σε αναμονή όσον αφορά τον Εβρο. Ξέρουν πως σε ένα μήνα περίπου τα νερά θα έχουν πέσει. Και υπάρχουν σημεία στο ποτάμι που μπορεί κανείς να τα διασχίσει και με τα πόδια. Τότε περιμένουμε να γίνει μία μεγάλη ''στροφή'' και πιστεύουμε πως ακόμη και διακινητές που τώρα διοχετεύουν μετανάστες προς τη Λαμπεντούζα τότε θα επιλέγουν τον Εβρο», επισημαίνει ο ίδιος. Μάλιστα, εξηγεί πως από τη Βόρεια Αφρική υπάρχουν πάμφθηνα αεροπορικά εισιτήρια προς την Κωνσταντινούπολη, με συνέπεια να συρρέουν εκεί μετανάστες από όλη την Αφρική.
«Το αεροπορικό εισιτήριο από Αλγέρι για Κωνσταντινούπολη είναι περίπου 70 ευρώ. Ενώ το να διασχίσεις τον Εβρο είναι πολύ πιο εύκολο από ό,τι το να διασχίσεις τμήμα της Μεσογείου. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα μετανάστες από Αφρική και Ασία να συγκεντρώνονται όλοι στην Τουρκία και η Ελλάδα, τόσο ο Εβρος όσο και τα νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου να είναι το κοντινότερο και ευκολότερο πέρασμα», υποστηρίζει ανώτατος αξιωματικός.
Αδύνατο να αναχαιτιστούν.
Αστυνομικοί που υπηρετούν εδώ και χρόνια στον Εβρο επισημαίνουν χαρακτηριστικά πως ένα μαζικό «πέρασμα» μεταναστών και προσφύγων προς την Ελλάδα είναι πολύ δύσκολο έως αδύνατο να αναχαιτιστεί ακόμη και εάν υπάρχουν μέτρα στα σύνορα. «Οι άνθρωποι αυτοί είναι αποφασισμένοι να κινηθούν προς την Ευρώπη γιατί εκεί βρίσκονται τα παιδιά τους ή οι συγγενείς τους και έχουν ενημερωθεί πως η κατάσταση εκεί είναι καλή και πως μπορούν να εργαστούν», υποστηρίζει στέλεχος της ΕΛΑΣ. Σύμφωνα με αξιωματικούς αναμένεται να επαναληφθούν σκηνές που «έζησε» ο Εβρος το διάστημα 2010 – 2012. «Επειδή ήξεραν πως θα εφοδιαστούν με υπηρεσιακά σημειώματα και θα είναι ελεύθεροι να φύγουν σε 24 με 48 ώρες είχαν αποθρασυνθεί. Εβλεπαν τους φάρους από τα περιπολικά και έτρεχαν προς τα εκεί για να παραδοθούν μόνοι τους. Αυτό θα γίνεται και τώρα. Στα νησιά μάλιστα το βλέπουμε ήδη. Σκάνε τις βάρκες για να τους διασώσει το Λιμενικό. Το ίδιο γινόταν και θα γίνει και πάλι και στο ποτάμι», εξηγεί αξιωματικός.
Στόχος η διαχείριση.
Παράλληλα, οι αστυνομικοί που υπηρετούν στον Εβρο ξέρουν από την εμπειρία τους πως οι μετανάστες που μπαίνουν στην Ελλάδα δεν ενδιαφέρονται να κάνουν εδώ αίτηση για άσυλο, καθώς όσο εξετάζεται η υπόθεσή τους θα πρέπει να διαμένουν στη χώρα μας. Αντίθετα αυτοί θέλουν να φύγουν προς Γερμανία και σκανδιναβικές χώρες όχι να μείνουν στην Ελλάδα. «Πρόκειται για μία ειρηνική ''κατάληψη'' της Ευρώπης από μετανάστες. Μάλιστα, πολλές φορές μάς έχουν ρωτήσει τι πρέπει να γίνει. Δυστυχώς, δεν μπορείς να σταματήσεις ένα κύμα προσφύγων παρά μόνον εάν αλλάξει η κατάσταση στις χώρες καταγωγής τους. Δηλαδή εάν σταματήσει ο πόλεμος, εγκαθιδρυθούν δημοκρατικά πολιτεύματα και ενισχυθούν οι οικονομίες τους, ώστε να υπάρχουν δουλειές για τους πολίτες. Και επειδή αυτό ακούγεται μάλλον ανέφικτο το μόνο που μπορούμε να κάνουμε εμείς είναι να βρούμε τον καλύτερο δυνατό τρόπο να διαχειριστούμε με αξιοπρέπεια τους ανθρώπους που θα φτάσουν στη χώρα μας», αναφέρει στέλεχος της Ελληνικής Αστυνομίας.
ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΑΓΟΡΑΣΤΟΥ
ΔΗΜΟΣΙΕΥΤΗΚΕ ΣΤΟΝ «ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ» ΣΤΙΣ 19 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2015
«Δεν μπορούμε να χορηγούμε χαρτιά σε όποιον δηλώνει Σύριος».
ΤΟΥ ΜΠΑΜΠΗ ΠΑΝΤΕΛΙΔΗ*
Η σημερινή κατάσταση θέλει μέτρα δραστικά και συνδυαστικά. Πρέπει να περάσει το μήνυμα ότι όσοι έρχονται στην Ελλάδα δε θα κυκλοφορούν ελεύθεροι. Οτι θα ελέγχονται και θα ταυτοποιούνται. Αυτό που γίνεται τις τελευταίες μέρες είναι σαν «κάλεσμα». Είναι, λοιπόν, λογικό τα κυκλώματα να έχουν αποθρασυνθεί. Αλλωστε οι χώρες εισόδου είμαστε εμείς και η Ιταλία. Ακόμη και η Βουλγαρία επεκτείνει το φράχτη που έχει στα σύνορα και ενισχύει συνεχώς τα μέτρα.
Εμείς πιστεύουμε ότι πρέπει να ενισχυθούν τα μέτρα και στα νησιά και στον Εβρο. Να αυξηθούν οι περιπολίες στο ποτάμι, στη θάλασσα και καλό θα ήταν στα νησιά να συμμετέχουν στις περιπολίες και ελικόπτερα. Επίσης, να υπάρχει σωστός υλικοτεχνικός εξοπλισμός, όπως οχήματα, λέμβοι, αλεξίσφαιρα. Ιδιαίτερα σημαντικό επίσης θεωρούμε το να δημιουργηθούν χώροι κράτησης.
Ο μετανάστης που θα μπαίνει στην Ελλάδα θα πρέπει να γνωρίζει ότι θα οδηγηθεί σε ένα χώρο φιλοξενίας και εκεί θα ελεγχθεί και θα ταυτοποιηθεί, ώστε να διαπιστωθεί εάν πρόκειται για πρόσφυγα ή οικονομικό μετανάστη. Δεν μπορούμε να χορηγούμε χαρτιά σε όποιον λέει ότι είναι Σύριος. Αλλωστε αυτό γίνεται και τώρα, όσοι μπαίνουν ισχυρίζονται ότι είναι Σύριοι, γιατί έτσι τυγχάνουν καλύτερης μεταχείρισης. Εάν περάσει το μήνυμα ότι είμαστε ''ξέφραγο αμπέλι'' η ροή των μεταναστών προς την Ελλάδα θα αυξηθεί. Και όταν πέσει η στάθμη του νερού και στον ποταμό Εβρο, τότε ανάλογες εικόνες θα έχουμε και εκεί. Αλλωστε είναι πολύ πιο εύκολο να περάσεις το ποτάμι από ό,τι τη θάλασσα.
Με την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στα νησιά νιώθουμε ότι έχει πάει τζάμπα και ο κόπος που κάναμε για να μειωθεί η είσοδος μεταναστών και μέσω του Εβρου. Είχαμε δημιουργήσει μία κατάσταση καλή με τα μέτρα που είχαν ληφθεί και ξαφνικά αισθανόμαστε ότι ''τρύπησαν'' τα σύνορα. Δώσαμε δουλειά στα κυκλώματα διακίνησης και είναι δύσκολο να σταματήσει αυτή η ιστορία. Οι μετανάστες είναι αποφασισμένοι να περάσουν στην Ελλάδα».
* Ο Μπάμπης Παντελίδης είναι πρόεδρος της Ενωσης Συνοριοφυλάκων Εβρου και γενικός γραμματέας της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συνοριακών Φυλάκων. Υπηρετεί στον Εβρο από το 2000 μέχρι και σήμερα, συμμετέχοντας σε περιπολίες στο ποτάμι, παρατηρήσεις με θερμικές κάμερες και διασώσεις.
eleftherovima.gr
0 σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου
Για να αποφευχθούν περιπτώσεις εμφάνισης υβριστικών σχολίων ή άλλων ποινικά κολάσιμων πράξεων, όλα τα σχόλια πριν δημοσιευτούν ελέγχονται. Παρακαλούμε μην αποστέλλετε πληροφορίες άχρηστες προς τη λειτουργία του συγκεκριμένου blog.
Τα μηνύματα είναι προσωπικές απόψεις των αποστολέων και σε καμία περίπτωση δεν εκφράζουν τους δημιουργούς ή διαχειριστές της συγκεκριμένης σελίδας.
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.