Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΤΗΝ ΑΠΑΤΗ ΤΟΥ "ΓΙΑΤΙ ΤΑ ΠΟΥΛΙΑ ΔΕΝ ΠΕΤΟΥΝ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΚΡΟΠΟΛΗ".
Τα αρχαία μάρμαρα της Ακρόπολης κινδυνεύουν από τις κουτσουλιές των περιστεριών. Είναι που ορισμένοι λένε ότι "τα πουλιά δεν πετούν πάνω από την Ακρόπολη".
Αθήνα
Περιστέρι, σύμβολο της ειρήνης, ενσάρκωση της αγνότητας (ή και του ίδιου του Αγίου Πνεύματος, αν ακολουθήσετε τη βιβλική εκδοχή). Αν επιλέξετε, ωστόσο, μια πιο επιστημονική προσέγγιση, με έκπληξη θα διαπιστώσετε ότι τα μικρά φτερωτά ζώα δεν είναι τίποτα άλλο από… «φτερωτοί αρουραίοι» – όπως χαρακτηριστικά τους αποκαλούν οι Λονδρέζοι – μια που κατατάσσονται στα «αστικά παράσιτα», μαζί με τα ποντίκια και τις κατσαρίδες.
Δημοτικές υπηρεσίες ανά την υφήλιο τα κυνηγούν με μανία, φιλόζωοι τα λατρεύουν, νοικοκυρές τα δηλητηριάζουν κατά λάθος και μαθητές τα ζωγραφίζουν με ένα κλαδί ελιάς στο ράμφος. Αντικείμενο μίσους και αγάπης ταυτόχρονα, τα περιστέρια είναι το δίχως άλλο τα πιο αμφιλεγόμενα ζώα!
«Αστικά παράσιτα»
«Τα περιστέρια κατατάσσονται στα αστικά παράσιτα διότι τα αστικά κέντρα, στα οποία συγκεντρώνονται σε τεράστιους αριθμούς, δεν αποτελούν το φυσικό τους βιότοπο, αλλά αντιθέτως αποτελούν έναν τόπο διαβίωσης που επιλέγουν λόγω του ανθρώπου, χάρη στον οποίο βρίσκουν την τροφή τους», εξηγεί ο κ. Αθανάσιος Γιαννακόπουλος, ομότιμος καθηγητής Κτηνιατρικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.
Η δε τροφή των περιστεριών δεν περιορίζεται (δυστυχώς) στα σποράκια που τα ταΐζουν τα παιδιά στην πλατεία Συντάγματος, αλλά αντιθέτως εκτείνεται σε κάθε είδους σκουπίδια και αστικά απόβλητα που τα περιστέρια «τσιμπολογούν» ανενόχλητα ολημερίς. Γι’ αυτό και οι κουτσουλιές τους δεν προκαλούν απλώς αντιαισθητική βρωμιά στα μπαλκόνια και τις αυλές, αλλά μπορούν να καταστούν επικίνδυνες για την ανθρώπινη υγεία, καθώς ενοχοποιούνται για ασθένειες που προσβάλλουν τον άνθρωπο, όπως η ψιττάκωση και ορισμένες μυκητώδεις μολύνσεις (π.χ. κρυπτοκοκκίαση, ιστοπλάσμωση, σαλμονέλλα).
Απειλούν την... Ακρόπολη
Τα αρχαία μάρμαρα της Ακρόπολης άντεξαν σε σεισμούς, πυρκαγιές, πολέμους και κινδυνεύουν σήμερα να καταστραφούν ανεπανόρθωτα από κουτσουλιές!
Ο λόγος είναι τα περιττώματα των δεκάδων περιστεριών που κουρνιάζουν στις εσοχές των μνημείων, δημιουργώντας ένα ιδιαίτερα όξινο περιβάλλον που καταστρέφει ανεπανόρθωτα τα μάρμαρα.
Η κυρία Καίτη Μπαμπανίκα, συντηρήτρια αρχαιοτήτων, «κυνηγάει» τα περιστέρια της Ακρόπολης εδώ και είκοσι χρόνια και, όπως δηλώνει, έχει δοκιμάσει τα πάντα ωστόσο το πρόβλημα παραμένει. «Εκπονήσαμε μελέτες σε συνεργασία με χημικούς και βιολόγους και δημιουργήσαμε διάφορες πατέντες για την απώθηση των περιστεριών, μιας και είμαστε φυσικά κατά της θανάτωσής τους. Εγκαταστήσαμε πομπούς που εξέπεμπαν υπερήχους ενοχλητικούς για τα περιστέρια, επαλείψαμε τις εσοχές με γλιστερά υλικά που τα εμπόδιζαν να κουρνιάσουν και τοποθετήσαμε πλαστικές ακίδες που τα απωθούσαν χωρίς να τα τραυματίζουν», διηγείται.
Μέχρι και… άγρια γεράκια, τα οποία τρομάζουν τα περιστέρια, απελευθέρωσαν πάνω από την Ακρόπολη ωστόσο το εν λόγω μέτρο σύντομα απορρίφθηκε ως μη οικονομικά συμφέρον.
«Το πρόβλημα των όξινων περιττωμάτων δεν αφορά μόνο την Ακρόπολη αλλά όλα τα νεοκλασικά κτίρια και τις πλατείες της Αθήνας», σχολιάζει ο κ. Τάσος Τανούλας, αρχιτέκτων και μέλος της ομάδας αναστήλωσης των Προπυλαίων. «Περίτεχνες εσοχές ή περβάζια μετατρέπονται σε… τουαλέτα για τα περιστέρια που καταστρέφουν ανενόχλητα την πολιτιστική μας κληρονομιά», προσθέτει.
0 σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου
Για να αποφευχθούν περιπτώσεις εμφάνισης υβριστικών σχολίων ή άλλων ποινικά κολάσιμων πράξεων, όλα τα σχόλια πριν δημοσιευτούν ελέγχονται. Παρακαλούμε μην αποστέλλετε πληροφορίες άχρηστες προς τη λειτουργία του συγκεκριμένου blog.
Τα μηνύματα είναι προσωπικές απόψεις των αποστολέων και σε καμία περίπτωση δεν εκφράζουν τους δημιουργούς ή διαχειριστές της συγκεκριμένης σελίδας.
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.